Total loss

Er zijn twee soorten total loss:

Technisch total loss
Het is technisch niet meer verantwoord om de auto te repareren. Reparatie zal niet meer plaatsvinden. De eigenaar is verplicht de auto af te dragen. De auto zal bij een geselecteerd demontagebedrijf gedemonteerd worden.

Economisch total loss
Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde minus de restantwaarde, is er sprake van economisch total loss.

Verzekeraar eist wrak op

Het criminele circuit gebruikt de chassisnummers van autowrakken om gestolen auto’s te voorzien van een nieuwe ‘identiteit’ (omkatten). Om deze praktijken tegen te gaan, willen verzekeraars graag grip hebben op de handel in wrakken.
In alle cascoverzekeringen (all-risk) staat daarom de bepaling dat de verzekeraar tegen betaling van de dagwaarde eigenaar wordt van een technisch total loss wrak.

Ook moet u ervoor zorgen dat het complete kentekenbewijs in bezit is van de schade-expert of de verzekeraar. Eerder gaat de verzekeraar niet over tot betaling.

Wrak blijft uw eigendom
Is uw auto economisch total loss dan kan de verzekeraar het wrak niet opeisen. U blijft eigenaar. Ook als u een WA of WA+ verzekering heeft dan kan de verzekeraar het wrak niet opeisen. Niet bij technisch total loss, niet bij economisch total loss. De bepaling die daartoe het recht, geeft staat namelijk niet in uw polis.

‘Ik wil toch repareren’

Een auto die economisch total loss is, kan technisch nog best te redden zijn. Wellicht wilt u in zo’n situatie de auto toch laten repareren. Dat kan. Alleen is de verzekeraar niet verplicht de kosten van de reparatie te betalen en zal als schadebedrag de dagwaarde minus restantwaarde uitkeren. Het heeft geen zin om hierover met een onwillige verzekeraar in discussie te gaan.

lees meer over:

Wij werken voor- en zijn aangesloten bij: